פתיחה

פרופ' מנחם בן-ששון

עשינו את החשבון ולמדנו שהעסקת עובדי קבלן במסגרת התקציבית שבה אנו חיים היא כמעט הכרח. בחרנו בדרך של התקשרות עם קבלן, ובלבד שעשינו שני דברים: (א) בדיקה קפדנית של החוזה בין הקבלן לעובד, להגנה על זכויות העובדים; (ב) פיקוח על ידי גורם חוץ, בשירות האוניברסיטה, על יישום התנאים הללו ע"י הקבלן.

ד"ר אפרים דוידי

רק על ידי איחוד כוחות בשטח ניתן למגר את חרפת העבודה הקבלנית ועד לחיסולה המוחלט. השילוב המנצח: מאבק של הוועדים בכל מקום עבודה כדי לבטל את צורות ההעסקה שאינן חלק מהסכם קיבוצי, התארגנות עובדים במקומות עבודה בהם אין ועד עובדים; וסולידריות רחבה (כמו למשל שביתות שהתקיימו נגד עבודה קבלנית באוניברסיטאות) של כלל המגזרים לביטול העבדות המודרנית.

פרופ' דניאל גוטווין

העמותות הן אחד המנגנונים שבאמצעותם מבוצעת מדיניות ההפרטה, שאחת ממטרותיהן היא שחיקת השכר של העובדים, שקשה לבצע אותה כאשר העובדים הן עובדי ציבור המוגנים על ידי הסכמים קיבוציים. משמע, העמותות קמו כדי שניתן יהיה להכניס את השירותים החברתיים למבנה מעין 'עיסקי': הספקת השירות – חינוך, סיעוד או הכשרה – שוב אינה נתפסת כחובה ממשלתית, אלא מועברת בתנאי תת תיקצוב (שהם חלק מהותי מרעיון העמותות) לגורם קבלני 'חיצוני' שכדי לעמוד באילוצים הבלתי אפשריים של תת-התקצוב תחילה פוגע בשכר העובדים ובהמשך באיכות השירות (ראה שביתת העובדות הסוציאליות וכמובן מורי הקבלן).

הפיתרון לכך הוא אחד: החזרת השירותים לאחריות הממשלה, ומי שצריך לתבוע זאת הם עובדי העמותות עצמן. לכאורה, באופן כזה דנות העמותות את עצמן לפירוק, אבל מרבית עובדיהן ממילא יקלטו בשירותים המדינתיים.

בלשון אחרת, העמותות נוצרו כדי שניתן יהיה לפגוע ברמת השכר ובאיכות השירות, ולכן לא ניתן לשפר אותם באופן ממשי במסגרתן, אלא רק באמצעות בהלאמתן החוזרת.

זו צריכה להיות המדיניות שביצועה מן הסתם יתנהל בשלבים (כמו למשל הצעת החוק שמקדם ח"כ שמעון אוחיון בעניין המורים, יש להרחיב זאת לעובדות סוציאליות, מדריכים, מטפלות סעודיות, עובדי שמירה, ניקיון, הסעדה ועוד).

ראו הרחבה של עמדתי כאן 

סכום ביניים  11/06/2014

בשונה מעמדתו של ד"ר דוידי לא הושמעה בדיון  דעה שעל עובד  להתפטר ממקום עבודה שמעסיק עובדי קבלן. , עמרי דינור טוען שהדרך הנכונה להתמודד עם הבעיה היא באמצעות התארגנויות עובדים. עם זאת, הוא מכיר בכך שהעסקה קבלנית היא תופעה רווחת ובמקום להיאבק בה הוא קורא לילחם למען תנאי העסקה הוגנים יותר עבור העובדים. ומיכאל קוסאשווילי תומך בשיטתו של פרופ' בן ששון לניהול ההעסקה הקבלנית באמצעות פיקוח חיצוני והתערבות בחוזים.

לילי בן עמי ועדיאל שפירא חולקים על הנחת היסוד שעבודה קבלנית היא הכרח.

עדיאל העלה את האפשרות שוועד עובדים חזק ייצג גם את עובדי הקבלן בארגון, אבל לילי אומרת שזה לרוב לא קורה כך.

לילי ועמרי מציעים את האפשרות של העסקה ישירה (לפחות חלקית) בכדי לפתור את פערי התנאים בין העובדים המועסקים ישירות לבין אלה המועסקים על ידי קבלן.